atrament z jagód bzu czarnego
Narzędzia
- mały rondelek
- sitko do herbaty
- mała łyżeczka
- czysty mały słoik z nakrętką np. po chrzanie lub majonezie
Materiały
- garść jagody bzu czarnego
- 2 małe łyżeczki octu
Przebieg
1. Wsypujemy garść jagód bzu czarnego do rądelka.
2. Rozgniatamy je małą łyżeczką tak aby póściły soki.
3. Do rądelka wlewamy dwie małe łyżeczki octu.
4. Następnie wszystko gotujemy w rądelku na małym gazie do wrzenia ciągle mieszając.
5. Po zagotowaniu wlewamy zawartość przez sitko do słoika, dociskając miąższ z jagód małą łyżeczką.
6. Odsączony miąższ wyrzucamy do śmieci a gotowy atrament po ostudzeniu możemy już używać.
Rada
- mały rondelek
- sitko do herbaty
- mała łyżeczka
- czysty mały słoik z nakrętką np. po chrzanie lub majonezie
Materiały
- garść jagody bzu czarnego
- 2 małe łyżeczki octu
Przebieg
1. Wsypujemy garść jagód bzu czarnego do rądelka.
2. Rozgniatamy je małą łyżeczką tak aby póściły soki.
3. Do rądelka wlewamy dwie małe łyżeczki octu.
4. Następnie wszystko gotujemy w rądelku na małym gazie do wrzenia ciągle mieszając.
5. Po zagotowaniu wlewamy zawartość przez sitko do słoika, dociskając miąższ z jagód małą łyżeczką.
6. Odsączony miąższ wyrzucamy do śmieci a gotowy atrament po ostudzeniu możemy już używać.
Rada
Do domowego wyrobu atramentu oprócz octu (który konserwuje całość) używa się tylko samych owoców bzu czarnego. Dojżewają one pomiędzy wrześniem a październikiem i wtedy należy je zbierać. Są to małe, kuliste, lśniące czarne pestkowce. Więcej o bzie czarnym można dowiedzieć się na stronie pl.wikipedia.org/wiki/Bez_czarny. Poniżej widać gotowy atrament z jagód bzu czarnego.
Komentarze
Prześlij komentarz