Jakie ma cechy miód gryczany?

Pozyskiwany z kwiatów gryki siewnej pod koniec lipca. Jego zapach i smak są charakterystyczne i dlatego nie wszystkim odpowiadają. Miód ten ma jednak swoich zagorzałych zwolenników. Bogactwo składników i właściwości lecznicze czynią go wyjątkowym, tym bardziej że nie jest łatwy w pozyskiwaniu, ponieważ kwiaty gryki nektarują tylko w sprzyjających warunkach pogodowych (temperatura, wilgotność) – wtedy pszczoły oblatują plantację, ale jedynie w godzinach przedpołudniowych.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

  • wzmacnia układ odpornościowy, polecany w stanach wyczerpania organizmu – zmęczeniu fizycznym, psychicznym
  • usprawnia pracę wątroby – wspomaga jej detoksykację
  • polecany w zaburzeniach trawienia, skurczach, nadkwaśności
  • działa osłonowo na żołądek – chroni przed nadmierną ilością kwasów trawiennych
  • wykazuje działanie uspokajające, poprawia nastrój w chwilach wyczerpania, pomaga zwalczyć bezsenność
  • łagodzi ból gardła, kaszel i inne dolegliwości górnych dróg oddechowych
  • pomocny w leczeniu chorób zapalnych i bakteryjnych nerek oraz układu moczowego
  • zalecany w leczeniu chorób skóry
  • wykazuje silne działanie antyseptyczne (niszczące drobnoustroje) i antybiotyczne

CHARAKTERYSTYKA:

Pochodzenie: nektar kwiatów gryki
Krystalizacja: do 3 miesięcy od momentu pozyskania
Smak: ostry, słodki i lekko piekący
Zapach: intensywny zapach biało-różowych kwiatów gryki
Kolor: mocnej herbaty, po skrystalizowaniu ciemnobrunatny
Skład: olejki eteryczne, enzymy (białka), kwasy organiczne (glukonowy, jabłkowy i cytrynowy), flawonoidy, aldehydy, estry i związki polifenolowe, kwas foliowy i pantotenowy, biotyna, karotenoidy, acetylocholina; witaminy: z grupy B; mikroelementy: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan i inne; przewaga fruktozy nad glukozą

Komentarze