Jakie ma cechy miód mniszkowy?

Uważany za jeden ze szlachetniejszych miodów. Pozyskiwany najwcześniej, tj. w kwietniu/maju. Trudno dostępny, gdyż pszczoły w okresie jego kwitnienia cały wysiłek skupiają na powiększeniu rodziny, a zbierane nektar i pyłek przeznaczają dla siebie (głównie żywienie królowej i larw). Dlatego też cena miodu mniszkowego może być wyższa niż miodu rzepakowego czy faceliowego.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

  • wzmacnia układ odpornościowy
  • pomocny w chorobach serca
  • obniża stężenie lipidów w wątrobie, powoduje efekt żółciopędny
  • wspomaga trawienie, łagodzi nadkwasotę
  • przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu, wspomaga pracę nerek i dróg moczowych, przydatny w kamicy nerkowej
  • polecany w dolegliwościach reumatycznych
  • działa osłaniająco podczas kuracji antybiotykowej
  • przyspiesza gojenie ran
  • przydatny w leczeniu prostaty (podawany z pyłkiem kwiatowym)

CHARAKTERYSTYKA:

Pochodzenie: nektar kwiatów mniszka lekarskiego
Krystalizacja: bardzo szybko, nawet do 10 dni od momentu pozyskania
Smak: dość słodki z wyczuwalnym aromatem mniszka
Kolor: jasnożółty
Skład: cholina, triterpeny, karotenoidy, enzymy (białka); witaminy: B2, C; mikroelementy: żelazo, potas, mangan, fosfor; przewaga glukozy nad fruktozą

Komentarze