Jakie ma cechy miód nawłociowy?

Miód nawłociowy pojawił się w sprzedaży nie tak dawno. Ma charakterystyczny kwaśnosłodki smak. Jest pozyskiwany z nektaru nawłoci pospolitej, rośliny kwitnącej od drugiej połowy lata aż do późnej jesieni. Trudno dostępny, gdyż okres kwitnienia roślin pokrywa się najczęściej z przygotowaniem pszczół do zimowania i pszczelarz nie może zabrać pszczołom całego zebranego przez nie miodu. Swoje właściwości lecznicze zawdzięcza kwiatom nawłoci pospolitej, które podobnie jak kwiaty lipy są cenionym surowcem zielarskim wykorzystywanym w medycynie naturalnej.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

  • wykazuje dużą aktywność antybiotyczną
  • polecany w dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej i zapaleniu jelit
  • stosowany u osób z nadciśnieniem tętniczym oraz w celu wzmocnienia pracy serca
  • przydatny w leczeniu grypy, kataru, przeziębień i biegunek

CHARAKTERYSTYKA:

Pochodzenie: nektar kwiatów nawłoci
Krystalizacja: dość szybka
Smak: lekko kwaskowy, lekko gorzkawy
Zapach: przyjemny kwiatu nawłoci
Kolor: jasnożółty, czasami jasnobursztynowy, po skrystalizowaniu mętnieje i przybiera jaśniejszy kolor
Skład: olejek eteryczny, związki kumarynowe, białka (enzymy), pochodne puryny, garbniki, kwasy organiczne; witaminy: z grupy B, K; biopierwiastki – sód, potas; przewaga glukozy nad fruktozą

Komentarze