Jakie ma cechy miód nektarowo-spadziowy?

Miód nektarowo-spadziowy powstaje z nektaru roślin miododajnych i spadzi iglastej bądź liściastej, łączy w sobie aromat kwiatów z polskich pól i lasów z łagodnością miodu spadziowego. To dzięki temu wyjątkowemu połączeniu uzyskuje bardzo urozmaicony skład i dość dużą wartość odżywczą. Miód nektarowo-spadziowy jest często niesłusznie lekceważony jako „niegatunkowy”. W rzeczywistości pod względem bogactwa składników niewiele ustępuje on miodom spadziowym, a często przewyższa je smakiem i aromatem.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

  • pomocny w schorzeniach układu pokarmowego (zaburzenia trawienia)
  • łagodzi i likwiduje objawy chorób dróg oddechowych (przeziębienia, grypa)
  • zmniejsza szkodliwe działanie używek (kawy, herbaty, alkoholu)
  • oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji
  • stosowany w schorzeniach serca, układu krążenia i stanach zapalnych organizmu
  • wykazuje działanie moczopędne i żółciopędne oraz przeciwzapalne i dezynfekujące
  • pomocny w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu
  • wykazuje działanie antybakteryjne

CHARAKTERYSTYKA:

Pochodzenie: nektar roślin miododajnych, spadź drzew
Krystalizacja: dość szybka
Smak: słodki, lekko żywiczny
Zapach: delikatny, korzenny
Kolor: jasny, brunatnozielony (po skrystalizowaniu szary)
Skład: bardzo urozmaicony, duża wartość odżywcza

Komentarze