Jakie ma cechy miód rzepakowy?
Miód rzepakowy jest jednym z pierwszych miodów pozyskiwanych u nas w sezonie pszczelarskim. Zaliczany jest do miodów wiosennych. Pszczoły zbierają nektar z roślin rzepaku w okresie jego kwitnienia – czyli na przełomie kwietnia i maja. Miód ten charakteryzuje się dużą zawartością glukozy (cukier pochodzenia naturalnego, który znajduje się również w owocach i warzywach) oraz względnie niską wilgotnością. Miód rzepakowy od dawna jest jednym z najpopularniejszych miodów wśród Polaków, cenionym zwłaszcza za łagodny smak i bardzo duże właściwości odżywcze. Ma wielu zwolenników, ale ze względu na szybką krystalizację ma również przeciwników.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:
- wzmacnia układ odpornościowy
- wzmacnia serce i siłę jego skurczu
- rozszerza naczynia wieńcowe
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- poprawia funkcjonowanie krwioobiegu
- wspomaga wątrobę w odtruwaniu organizmu
- usprawnia pracę pęcherzyka żółciowego
- łagodzi objawy kaszlu, infekcje nosa, gardła i oskrzeli
- pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami i wrzodami żołądka
- przyspiesza gojenie ran zewnętrznych, oczyszcza je z martwicy, a także chroni przed zakażeniem
- uzupełnia niedobory ważnych mikroelementów, zwłaszcza magnezu i potasu
CHARAKTERYSTYKA:
Pochodzenie: nektar kwiatów rzepaku
Krystalizacja: bardzo szybka, naturalna krystalizacja następuje już kilka dni po miodobraniu
Smak: słodki i łagodny, z lekką nutą goryczki
Zapach: przypominający kwitnący rzepak
Kolor: w stanie płynnym miód jest bezbarwny lub słomkowy, natomiast po skrystalizowaniu staje się biały lub kremowy
Skład: olejki eteryczne, związki goryczowe, kwasy fenolowe, flawonoidy, biopierwiastki, cholina, kumaryna, witaminy: z grupy B, K, C i kwas nikotynowy; mikroelementy (żelazo, bor, potas, magnez)
Komentarze
Prześlij komentarz