Jakie ma cechy miód spadziowy liściasty?

W odróżnieniu od miodów nektarowych miód spadziowy liściasty nie powstaje z nektaru kwiatów, lecz jest to zebrana przez pszczoły wydzielina mszyc żerujących na liściach drzew. Najczęściej spadź zbierana jest przez pszczoły z takich drzew liściastych, jak: lipa, klon, dąb, buk, wierzba oraz głóg. Ze względu na dużą zawartość składników biologicznie aktywnych miód spadziowy jest niezwykle wartościowy, dlatego nazywa się go często miodem „królewskim”. Zawiera dziewięć razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

  • polecany zwłaszcza dla osób z problemami górnych dróg oddechowych
  • pomocny w chorobach układu moczowego, jelit, dróg żółciowych oraz wątroby
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi i polepsza krążenie
  • działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, dlatego polecany jest w przeziębieniach, a także zapaleniu płuc
  • stosowany w schorzeniach układu krwionośnego, wykazuje pozytywne działanie na serce
  • korzystnie działa na układ nerwowy oraz schorzenia stawów
  • wykazuje właściwości odtruwające (osoby pracujące w szkodliwych warunkach, np. przy produkcji toksycznych substancji, a także po kuracjach silnymi lekami – np. sterydowymi, powinny spożywać duże ilości miodu)
  • doskonały w leczeniu anemii, astmy, kamicy nerkowej, reguluje przemianę materii
  • polecany przez stomatologów – zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego
  • zmniejsza niekorzystny wpływ kawy, herbaty, tytoniu czy alkoholu na nasz organizm

CHARAKTERYSTYKA:

Pochodzenie: spadź z drzew liściastych
Krystalizacja: dość szybka
Smak: lekko piekący z nutą goryczy
Zapach: łagodny, delikatny, kwiatowy
Kolor: złocistożółty, ciemnieje pod wpływem światła i tlenu
Skład: flawonoidy, związki fenolowe, wiele substancji odżywczych, witamin, minerałów oraz pierwiastków, które potrzebne są naszemu organizmowi każdego dnia

Komentarze