Jakie są rodzaje miodów?
Miody można podzielić ze względu na pochodzenie surowca:
- miody nektarowe
- z nektaru kwiatów
- soków roślinnych
- soków owocowych
- miody spadziowe
- miody nektarowo-spadziowe
Miody nektarowe powstają z nektaru kwiatów, a w zależności od gatunku rośliny, z której pszczoły pozyskują surowiec, wyróżniamy miody odmianowe – np. miód rzepakowy, miód akacjowy, miód lipowy, miód gryczany. Należą one do miodów jednokwiatowych (przynajmniej połowa nektaru pochodzi z jednego gatunku roślin, o czym mogą świadczyć: charakterystyczna barwa miodu, smak, zapach i konsystencja).
Miody spadziowe powstają natomiast ze spadzi liściastej lub iglastej, którą produkują mszyce i czerwce występujące w sprzyjających dla nich warunkach pogodowych na różnych gatunkach drzew.
Miody nektarowo-spadziowe powstają z nektaru roślin miododajnych i spadzi liściastej lub iglastej, zbieranych przez pszczoły w tym samym czasie.
Komentarze
Prześlij komentarz