Co daje przyprawienie herbaty goździkiem?
GOŹDZIK (Dianthus L.)
Sprowadzony przez arabskich kupców z Molukków do Aleksandrii, już w pierwszym stuleciu po Chrystusie stał się popularny w Europie. Stosunkowo szybko zaczął być stosowany nie tylko jako korzenny dodatek do potraw, lecz także jako środek apotropaiczny odstraszający wszelkiego rodzaju zarazę i siły demoniczne. Średniowieczni lekarze w czasie zarazy nosili łańcuszki z goździków. (…) Podczas panoszącej się czarnej śmierci bardzo często pito sok z goździków.
Kobielus Stanisław, Florarium christianum
Smak:- goździki mają specyficzny aromat oraz korzenny, lekko piekący smak.
- w okresie śmiercionośnych plag, które nawiedzały średniowieczną Europę, esencję z goździka – jako środek oczyszczający – aplikowano na gąbki i chusteczki,
- hamuje namnażanie bakterii,
- olejek goździkowy zabija bakterie wywołujące dur brzuszny,
- zapobiega sepsie i rozkładowi,
- ma właściwości grzybobójcze,
- do herbaty dodaj tłuczone pąki goździków, aby wydobyć z nich esencję uśmierzającą ból zęba,
- zmniejsza wzdęcia
- eliminuje nieświeży oddech.
- eugenol, jeden z chemicznych składników goździka, spowalnia krzepnięcie krwi, zwiększając w ten sposób działanie środków rozrzedzających krew, z tego względu nie zaleca się picia herbaty z goździka w trakcie ciąży, ponieważ może przyczynić się do poronienia,
- takiej herbaty nie powinny pić dzieci, ponieważ może przyczynić się do uszkodzenia wątroby i – w rzadkich przypadkach – wywoływać ataki np. padaczki,
- goździki powinno dawkować się w niewielkich ilościach,
- zielarze sugerują, aby kupować goździki w całości, ponieważ sproszkowana przyprawa w trakcie przechowywania traci wiele swoich właściwości.
Komentarze
Prześlij komentarz