Co daje przyprawienie herbaty kardamonem?

KARDAMON MALABARSKI (Ellettaria cardamomum L. Maton)

Jest to wieloletnia, zielna roślina tropikalna. Ojczyzną jej są Indie, skąd przez Bliski Wschód trafiła do Europy. Kardamon spopularyzowali starożytni Grecy i Rzymianie, którzy stosowali go jako przyprawę, zwłaszcza do potraw z owoców i wysoko cenili jego korzystny wpływ na organizm.

Šedo A., Krejča J., Rośliny źródłem przypraw

Smak:
  • ma mocny, korzenny aromat i piekący smak.
Działanie:
  • wpływa na wydzielanie soków żołądkowych i pobudza apetyt,
  • działa wzmacniająco na żołądek,
  • nasiona zawierają 4-8 % olejku lotnego oraz 10 % tłuszczu, żywicę, witaminę C, ryboflawiny, niacynę i witaminę B6,
  • nasiona są również bogate w minerały: wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, sód, mangan oraz zawierają śladowe ilości cynku i miedzi.
Środki ostrożności:
  • jest przyprawą bardzo silną, należy więc używać go ostrożnie, w niewielkich ilościach,
  • w większych ilościach ma działanie przeczyszczające.

Komentarze