Jakie ma cechy miód akacjowy?

Miód pozyskiwany w pierwszej połowie czerwca. Krótki okres kwitnienia robinii akacjowej (10 dni) i niesprzyjające warunki pogodowe mogą być przeszkodą dla pszczół w pozyskiwaniu nektaru. Miód akacjowy najdłużej zachowuje postać płynnej patoki. Łagodny w smaku, bardzo słodki, dlatego jest bardzo lubiany przez dzieci.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

  • wzmacnia układ odpornościowy
  • usprawnia pracę wątroby
  • pomocny w zaburzeniach trawienia, skurczach, nadkwaśności
  • poprawia nastrój w chwilach wyczerpania, pomaga zwalczyć bezsenność
  • łagodzi ból gardła, kaszel i inne dolegliwości górnych dróg oddechowych
  • działa moczopędnie, pomocny w leczeniu chorób zapalnych i bakteryjnych nerek oraz układu moczowego
  • polecany w leczeniu chorób skóry,
  • wykazuje właściwości antyseptyczne (niszczące drobnoustroje) i niewielkie antybiotyczne

CHARAKTERYSTYKA:

Pochodzenie: nektar kwiatów robinii akacjowej
Krystalizacja: bardzo powolna, nawet od 4 do 5 miesięcy od momentu pozyskania
Smak: łagodny, bardzo słodki
Zapach: intensywny, przyjemny, można w nim wyczuć aromat kwiatów akacji
Kolor: słomkowy, po skrystalizowaniu jasnokremowy
Skład: olejki eteryczne, enzymy (białka), kwasy organiczne (glukonowy, jabłkowy i cytrynowy), flawonoidy, aldehydy, estry i związki polifenolowe, kwas foliowy i pantotenowy, biotyna, arotenoidy, acetylocholina; witaminy: z grupy B; mikroelementy: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan i inne; przewaga fruktozy nad glukozą

Komentarze