Jakie ma cechy miód facelitowy?

Pozyskiwany z kwiatów facelii błękitnej (królowej roślin miododajnych) w różnym okresie, zależnie od pory siewu rośliny. Ciekawy smak miodu, lekko kwaskowy, ma wielu swoich wielbicieli, chociaż miód faceliowy nie należy do bardzo popularnych i rzadko kto wie, jak wyglądają kwiaty facelii.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

  • wzmacnia układ odpornościowy
  • wzmacnia serce, obniża ciśnienie tętnicze krwi, polecany w chorobach serca i układu krążenia
  • wspomaga pracę wątroby
  • usuwa szkodliwy wpływ na organizm takich używek, jak: kawa, herbata, papierosy, alkohol
  • pomocny przy chorobach układu pokarmowego, np. wrzodach żołądka
  • poprawia wydolność organizmu po wzmożonym wysiłku fizycznym i umysłowym
  • wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych – łagodzi objawy kaszlu, infekcje nosa, gardła
  • wykazuje działanie antyseptyczne (niszczące drobnoustroje) i antybiotyczne

CHARAKTERYSTYKA:

Pochodzenie: nektar kwiatów facelii błękitnej
Krystalizacja: 2 – 3 miesiące od momentu pozyskania
Smak: delikatny, lekko kwaskowaty
Zapach: kwiatowy
Kolor: bursztynowy
Skład: olejki eteryczne, kwasy organiczne, kwasy fenolowe, flawonoidy, biopierwiastki, cholina, acetylocholina, karotenoidy, związki mineralne; witaminy: z grupy B, C; mikroelementy: magnez, żelazo i kobalt; przewaga glukozy nad fruktozą

Komentarze