Jakie ma cechy miód lipowy?

Miód lipowy jest jednym z najszlachetniejszych i najlepszych miodów, zarówno pod względem smaku, jak i właściwości leczniczych. Pozyskiwany jest z nektaru kwiatów lipy, których okres kwitnienia przypada na przełom czerwca i lipca. Jego wartość wynika nie tylko z cennych składników, ale także z faktu, że surowiec – z którego jest pozyskiwany – nie jest powszechnie dostępny.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

  • wzmacnia układ odpornościowy
  • wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych – przeziębienia, grypa, zapalenie oskrzeli i płuc, gorączka
  • działa moczopędnie
  • niszczy drobnoustroje, w tym bakterie (paciorkowce, gronkowce) oraz grzyby (drożdżaki)
  • wykazuje działanie antybiotyczne
  • pomocny w stanach nerwicowych, stresach, bezsenności
  • ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia (obniża ciśnienie krwi)

CHARAKTERYSTYKA:

Pochodzenie: nektar kwiatów lipy
Krystalizacja: 2–3 miesiące od momentu pozyskania, przyjmuje postać drobnokrystaliczną
Smak: delikatnie ostry, a po skrystalizowaniu bywa nieco gorzki
Zapach: kwiatów lipy
Kolor: jasnożółty, po skrystalizowaniu żółty
Skład: olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki, związki goryczowe, związki mineralne, betakaroten; witaminy: z grupy B; mikroelementy: potas, magnez, chlor, mangan; duża zawartość fruktozy

Komentarze