Jakie ma cechy miód nostrzykowy?

Miód nostrzykowy wytwarzają pszczoły z pyłku zebranego z nostrzyka – rośliny dziś nieco zapomnianej, docenianej jednak przez pszczelarzy. Nostrzyk występuje w całej Europie, Azji, Nowej Zelandii i Ameryce Północnej. W Polsce roślina uważana jest często za chwast, rośnie głównie na słonecznych łąkach, na nieużytkach i w przydrożnych rowach. Z ośmiu występujących w Polsce gatunków nostrzyka tylko dwa są miododajne – biały i żółty.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

  • zalecany przy kłopotach z nadciśnieniem
  • działa korzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego
  • wykazuje działanie łagodnie wyciszające i uspokajające
  • działa delikatnie nasennie, można go spożywać przy bezsenności, migrenie
  • łagodzi podrażnienia w jamie ustnej
  • dobroczynnie działa na cerę, wygładza zmarszczki i ujędrnia skórę

CHARAKTERYSTYKA:

Pochodzenie: nektar kwiatów nostrzyka
Krystalizacja: dość szybko
Smak: łagodny, lekko słodki, bez goryczy, można w nim wyczuć delikatną nutkę wanilii
Zapach: delikatny, waniliowy
Kolor: złoty lub bursztynowy, a po skrystalizowaniu jaśnieje, często staje się wręcz żółty
Skład: glukoza, fruktoza oraz związki kumarynowe, które to właśnie decydują o indywidualnych właściwościach miodu, kwasy tłuszczowe, sole mineralne oraz witaminy z grupy B

Komentarze