Jakie ma cechy miód rzepakowy?

Miód rzepakowy jest jednym z pierwszych miodów pozyskiwanych u nas w sezonie pszczelarskim. Zaliczany jest do miodów wiosennych. Pszczoły zbierają nektar z roślin rzepaku w okresie jego kwitnienia – czyli na przełomie kwietnia i maja. Miód ten charakteryzuje się dużą zawartością glukozy (cukier pochodzenia naturalnego, który znajduje się również w owocach i warzywach) oraz względnie niską wilgotnością. Miód rzepakowy od dawna jest jednym z najpopularniejszych miodów wśród Polaków, cenionym zwłaszcza za łagodny smak i bardzo duże właściwości odżywcze. Ma wielu zwolenników, ale ze względu na szybką krystalizację ma również przeciwników.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

  • wzmacnia układ odpornościowy
  • wzmacnia serce i siłę jego skurczu
  • rozszerza naczynia wieńcowe
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • poprawia funkcjonowanie krwioobiegu
  • wspomaga wątrobę w odtruwaniu organizmu
  • usprawnia pracę pęcherzyka żółciowego
  • łagodzi objawy kaszlu, infekcje nosa, gardła i oskrzeli
  • pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami i wrzodami żołądka
  • przyspiesza gojenie ran zewnętrznych, oczyszcza je z martwicy, a także chroni przed zakażeniem
  • uzupełnia niedobory ważnych mikroelementów, zwłaszcza magnezu i potasu

CHARAKTERYSTYKA:

Pochodzenie: nektar kwiatów rzepaku
Krystalizacja: bardzo szybka, naturalna krystalizacja następuje już kilka dni po miodobraniu
Smak: słodki i łagodny, z lekką nutą goryczki
Zapach: przypominający kwitnący rzepak
Kolor: w stanie płynnym miód jest bezbarwny lub słomkowy, natomiast po skrystalizowaniu staje się biały lub kremowy
Skład: olejki eteryczne, związki goryczowe, kwasy fenolowe, flawonoidy, biopierwiastki, cholina, kumaryna, witaminy: z grupy B, K, C i kwas nikotynowy; mikroelementy (żelazo, bor, potas, magnez)

Komentarze