Jakie ma cechy miód spadziowy iglasty?

Miód spadziowy iglasty powstaje ze spadzi z drzew iglastych. Najczęściej uzyskuje się go z jodły, świerku, sosny czy modrzewia. Spadź jest to lepka wydzielina mszyc i czerwców pozostawiana na niektórych drzewach.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

  • wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, antyseptyczne
  • polecany w okresie rekonwalescencji po ciężkich operacjach lub przebytych chorobach
  • wspomaga organizm w chorobach przewodu pokarmowego, chorobach serca i naczyń krwionośnych, schorzeniach nerek, chorobach reumatycznych oraz schorzeniach skóry
  • wykazuje wysoką aktywność antybiotyczną
  • niezastąpiony w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, astmy, przewlekłego kataru, gruźlicy oraz zapalenia płuc i oskrzeli
  • reguluje przemianę materii
  • korzystnie działa w przewlekłych zaparciach, guzkach krwawniczych odbytu i zakrzepicy żył

CHARAKTERYSTYKA:

Pochodzenie: spadź z drzew iglastych
Krystalizacja: dość szybka
Smak: mało słodki, lekko żywiczny
Zapach: łagodny, korzenny
Kolor: ciemny, prawie czarny z odcieniem zielonkawym lub nawet szarawym
Skład: biopierwiastki, olejki eteryczne, żywica, witamina B, enzymy

Komentarze