Jakie ma cechy miód wielokwiatowy?

Miód wielokwiatowy jest jednym z najpopularniejszych i powszechnie stosowanych rodzajów miodu. Może przybierać różną barwę i smak, w zależności od pory zbioru. Naturalny, zdrowy, bogaty w składniki odżywcze, wpływające korzystnie na pracę całego organizmu. Jego wyjątkowy smak sprawia, że w połączeniu z walorami odżywczymi polecany jest do codziennego stosowania. Bardzo chętnie jedzą go także najmłodsi.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

  • pomocny w stanach przeziębienia, złego samopoczucia, wzmacnia naturalną barierę ochronną organizmu przed infekcjami
  • łagodzi objawy alergii, nieprzyjemnego kataru siennego, a niektóre badania wykazują jego korzystnie działanie w astmie oskrzelowej
  • wykazuje działanie bakteriobójcze, wykorzystywany w walce z drobnoustrojami
  • pozytywnie wpływa na układ krążenia, a zwłaszcza pracę serca, dostarczając mu cenne składniki energetyczne (glukoza, fruktoza)
  • wspomaga pracę wątroby, funkcje detoksykacyjne, zapobiega chorobom woreczka żółciowego, żołądka oraz minimalizuje problemy z jelitami, wpływając korzystnie na przemianę materii

CHARAKTERYSTYKA:

Pochodzenie: nektar z różnych kwiatów
Krystalizacja: w zależności od pożytków, z których pszczoły zbierały nektar, najczęściej do 3 miesięcy
Smak: z kwiatów wiosennych delikatnie słodki, natomiast z kwiatów jesiennych ostrzejszy i bardziej wyrazisty
Zapach: kwiatowy
Kolor: z kwiatów wiosennych jasny, natomiast z kwiatów jesiennych ciemniejszy
Skład: zróżnicowany pod względem zawartości poszczególnych składników odżywczych. Wszystko zależy bowiem od tego, jakie rośliny miododajne w jego składzie dominują. Lekki, odżywczy i bogaty w witaminy jest miód powstający na wiosnę. Natomiast miód zbierany pod koniec lata lub jesienią oprócz wyrazistego smaku ma też sporo właściwości antybakteryjnych. Zawiera bowiem więcej enzymów i biopierwiastków niż miód wiosenny

Komentarze