Jakie ma cechy miód wrzosowy?

Miód wrzosowy ze względu na trudność i pracochłonność w pozyskaniu nazywany jest „Królem miodów”. Jest dostępny w niewielu pasiekach również z powodu małej liczby wrzosowisk w Polsce. To z kolei wpływa na jego cenę która jest wyższa niż w przypadku innych odmian miodu. Jest pozyskiwany w okresie od lipca do października. Miód ten jest bardzo esencjonalny i ma naturalny zapach wrzosu, który zawdzięcza zawartości olejków eterycznych i bardzo wielu innym substancjom pochodzącym z nektaru.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

  • pomocny w przeziębieniach
  • działa antyseptycznie dzięki zawartej w nim inhibinie, która hamuje rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w organizmie
  • wykazuje właściwości rozgrzewające i aktywność antybiotyczną, dlatego warto sięgać po niego w stanach grypowych
  • pomocny w chorobach oczu, przewodu pokarmowego oraz serca
  • usuwa z organizmu substancje toksyczne

CHARAKTERYSTYKA:

Pochodzenie: nektar z wrzosowiska
Krystalizacja: początkowo galaretowata konsystencja, która zanika po skrystalizowaniu
Smak: lekko gorzkawy, ostry
Zapach: kwiatów wrzosu
Kolor: rubinowo-brunatny
Skład: witaminy A, B i B6 , a także aminokwasy i łatwo przyswajalne żelazo; hormony wzrostu, neurohormony, takie jak: cholina i acetylocholina, kwas foliowy, nikotynowy i pantotenowy oraz całe mnóstwo biopierwiastków, równie łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka, co żelazo, m.in. potas, chlor, fosfor, wapń, sód i magnez

Komentarze