Jakie są poza miodem inne produkty pszczele?

Pszczoły oprócz miodu wytwarzają również wiele innych naturalnych i wartościowych produktów, do których należą: pyłek kwiatowy, pierzga, propolis, mleczko pszczele oraz jad pszczeli. Zawierają one nukleotydy, białka, fosfolipidy, aminokwasy, enzymy roślinne, fitosterole, betakaroten, witaminy wszystkich grup, mikro- i makroelementy, hormony wzrostu oraz wiele innych bioaktywnych substancji, wykazujących przede wszystkim aktywność odżywczą, ale także profilaktyczną i leczniczą. Szczególnie cenne są dla nas enzymy, hormony i witaminy, nazywane również biokatalizatorami, gdyż to właśnie one mają podstawowe znaczenie dla procesów życiowych i są bądź wytwarzane przez nasz organizm, bądź muszą być dostarczane w codziennej diecie. Brak regularnego dopływu i odpowiedniej ilości tych nośników energii jest powodem wadliwego funkcjonowania komórek, tkanek i organów, a w konsekwencji przyczyną powstawania wielu chorób. Coraz częściej mówi się również, że produkty pszczele mogą spełniać doniosłą rolę w terapii tzw. medycyny komórkowej, stwarzającej podstawy walki z chorobami wyzwalanymi przez uboczne produkty cywilizacji technicznej.

PYŁEK PSZCZELI jest cennym źródłem składników odżywczych. Pszczoły po zebraniu pyłku z kwiatów, transportują go do ula w postaci małych kuleczek. Część z nich przeznaczona jest jako pokarm dla młodych pszczół, a część zbierana przez pszczelarzy, poddawana suszeniu i sprzedawana. Kuleczki pyłku pszczelego to prawdziwe bomby substancji odżywczych – składają się nawet ze 100 tysięcy ziaren pyłków, m.in. z roślin leczniczych, takich jak: dzika róża, lipa czy mniszek lekarski.

PIERZGA PSZCZELA jest bardzo cennym, a jednocześnie najmniej znanym produktem pszczelim. Niewiele osób wie, czym jest, a także niewielu pszczelarzy zajmuje się jej pozyskiwaniem. W istocie pierzga to przetworzony pyłek kwiatowy, pokarm pszczół. Panująca w ulu wysoka temperatura i wilgoć, a także obecne tam mikroorganizmy przyczyniają się do biochemicznych przemian pyłku. Zgromadzony pyłek ulega fermentacji mlekowej, w której wyniku powstaje pierzga, będąca jednym z najbardziej wartościowych produktów pszczelich. Stosowana jest w dolegliwościach trawiennych związanych ze złym funkcjonowaniem wątroby, woreczka żółciowego, jelit oraz żołądka. Wykazuje także silne działanie antybiotyczne. Swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim obecności selenu, który wspomaga detoksykację organizmu i stymuluje układ odpornościowy. Zawiera również monosacharydy, wiele cennych witamin, enzymy i aminokwasy.

PROPOLIS to substancja powstała z żywic roślinnych zebranych przez pszczoły z ponad 20 rodzajów drzew (głównie z topoli, brzozy, buku, świerku, śliwy) oraz innych roślin zielnych. Po zebraniu wystarczającej ilości żywicy, pszczoły mieszają ją z wydzieliną gruczołów ślinowych i woskiem. Ta żywiczna substancja znana jest ze swoich silnych właściwości antyseptycznych. Pszczoły wykorzystują propolis do zabezpieczania środowiska ula przed rozwojem drobnoustrojów, a także mumifikują nim ewentualnych intruzów. Wykazuje on właściwości wirusobójcze, bakteriobójcze, grzybobójcze, chelatujące oraz działanie detoksykacyjne i przeciwzapalne. Przyśpiesza gojenie się ran, pobudza układ odpornościowy i reguluje naturalny biorytm.

MLECZKO PSZCZELE uważane jest za jedną z najbardziej wartościowych substancji. Zawiera witaminy, białka, aminokwasy, kwas deoksyrybonukleinowy, a także składniki, które nie zostały jeszcze szczegółowo zbadane. Jako substancja odżywcza została na nowo odkryta w połowie XX wieku w związku z leczeniem niepłodności. Ma również właściwości oczyszczające i energetyzujące. Łagodzi objawy wielu chorób, a także przyspiesza procesy gojenia ran. Liczne naukowe i laboratoryjne badania wykazały korzystne działanie czystego mleczka pszczelego w leczeniu niepłodności, zaburzeń pamięci, osteoporozy oraz innych chorób wieku starczego. Zawiera ono cały kompleks witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie psychiczne i sprawność intelektualną. W jego składzie znajdują się również witaminy C, D i E. W mleczku pszczelim występuje też duża ilość kwasu pantotenowego, który jest w stanie redukować działanie stresu w organizmie. Obecne są w nim minerały, takie jak wapń, miedź, żelazo, fosfor, potas, siarka. Można powiedzieć, że mleczko pszczele w dużym stopniu zawiera wszystkie główne składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

JAD PSZCZELI to jeden z najbardziej cenionych produktów pszczelich. Stosowany jest między innymi w leczeniu: reumatycznego zapalenia stawów, zesztywniającego zapalenia stawów kręgosłupa, zwyrodnienia stawów, zapalenia błony śluzowej języka, paradontozy, blizn pooperacyjnych i trudno gojących się ran. Jad pszczeli składa się z wydzielin dwóch gruczołów: jadowego (produkuje substancję o odczynie kwaśnym, czyli właściwy jad) oraz alkalicznego (produkuje ciecz o charakterze zasadowym, służącą do zwilżania aparatu żądłowego i neutralizacji resztek jadu). Do pozyskiwania czystego jadu służy specjalny przyrząd, który wytwarzając bodźce elektryczne, powoduje, że pszczoły żądlą podłożoną pod elektrodami nylonową tkaninę. Po zaschnięciu zeskrobuje się jad z tkaniny do hermetycznie zamykanego naczynia, gdzie można przechowywać go przez dłuższy czas. Często przy schorzeniach reumatycznych osoby leczone poddają się bezpośrednim użądleniom pszczoły.

Komentarze