Jakie są rodzaje miodów?

Miody można podzielić ze względu na pochodzenie surowca:

  • miody nektarowe
    • z nektaru kwiatów
    • soków roślinnych
    • soków owocowych
  • miody spadziowe
  • miody nektarowo-spadziowe

Miody nektarowe powstają z nektaru kwiatów, a w zależności od gatunku rośliny, z której pszczoły pozyskują surowiec, wyróżniamy miody odmianowe – np. miód rzepakowy, miód akacjowy, miód lipowy, miód gryczany. Należą one do miodów jednokwiatowych (przynajmniej połowa nektaru pochodzi z jednego gatunku roślin, o czym mogą świadczyć: charakterystyczna barwa miodu, smak, zapach i konsystencja).

Miody spadziowe powstają natomiast ze spadzi liściastej lub iglastej, którą produkują mszyce i czerwce występujące w sprzyjających dla nich warunkach pogodowych na różnych gatunkach drzew.

Miody nektarowo-spadziowe powstają z nektaru roślin miododajnych i spadzi liściastej lub iglastej, zbieranych przez pszczoły w tym samym czasie.

Komentarze